Felmérések

Felmérés előtt...

A kapcsolatfelvételkor (lásd Jelentkezés) a szülővel egyeztetünk a következőkről:
 • A jelentkezés oka.
 • A gyermek születésének, fejlődésének körülményei. Korábbi fejlesztő terápiák eredményei és tanulságai.
 • Felmérésre, vizsgálatra időpont-egyeztetés.
 • Anamnézislap. A kapcsolatfelvétel után (és a felmérés előtt) anamnézislapot küldök a szülőnek, amelyben a gyermek fejlődésének előéletét kell összefoglalnia.

Felmérésre felkészülés

Ne stresszeljünk! A felmérés nem vizsga, a gyermeket nem kell "előtréningezni". Viszont a gyermek is tudjon arról, hogy hova jön, ne érje túl sok meglepetés az amúgy is idegen környezetben. 
 • Öltözet. A vizsgálatra hozzanak a gyermeknek kényelmes ruhát, sportoláshoz alkalmas öltözetet és cipőt. A szülők maguk számára is gondoskodhatnak házi lábbeliről (papucsról).
 • Innivaló. Hozzanak olyan innivalót, amit a gyermek szívesen fogyaszt és az évszaknak megfelel.

A felmérés

A felméréseken használunk hétköznapi és ritkább eszközöket is.
A szülőkkel való beszélgetés során meghatározzuk, hogy melyik terápia tűnik a legalkalmasabbnak, és az annak megfelelő vizsgálatot - tesztsort - hajtjuk végre. A felmérés során a szülő végig jelen lehet (és legyen is jelen), így ő is megtapasztalja, hogy gyermeke miben megfelelő és miben kell fejlődnie.

A felmérés hossza 1+1 óra. A vizsgálat hossza függ a gyermek korától és fáradékonyságától, a beiktatott szünetektől.
 • A szűken vett felmérés 1 óra alatt elvégezhető. Ha a gyermeknek esetleg dolga van, akkor a felmérés ezen része után elmehet. (Tipikusan az apukák szokták elvinni.)
 • A vizsgálathoz tartozik a felmérés kiértékelése és a szülővel való átbeszélése. Ez a második óra, amely gyakran hosszabb is.
A felmérések elfogadottsága. A terápiák sztenderdizált vizsgálati tesztsorral rendelkeznek, melyek kiértékelése a lehetőségekhez mérten objektív. Ezért a terapeuták többnyire elfogadják egy másik terapeuta diagnózisát. A nálam végzett vizsgálat esetén is előfordulhat, hogy más (pl. közelebbi) terapeutához kerül a gyermek, a kapott szakvélemény ott is felhasználható.

Két felmérés közti felejtési idő. Ugyanazt a vizsgálatot fél éven belül nem célszerű megcsináltatni. Egyrészt a gyermek rátanul, így a tényállapotnál jobb eredményt mutat fel, de csak azt az egy feladatot fogja tudni, a hasonlókat nem! Másrészt amelyik feladatnál korábban kudarcos volt, ott most ellenállhat, hisztizhet stb.

Felmérés otthon? Az egyik leggyakoribb szülői kérdés, hogy otthon elvégezhetnek-e diagnosztikai teszteket. A kérdés frekventáltsága miatt külön oldalon válaszolok rá (lásd Önértékelő tesztek).

Felmérés után...

 • Megbeszéljük a látottakat és az összefüggéseket. Elmondom, mi miért történik, miért tudott és miért nem tudott a gyermek valamit leutánozni illetve megoldani.
 • Kiválasztjuk a gyermeknek (és szülőnek!) legmegfelelőbb terápiát.
 • Megbeszéljük a terápiától várható eredményeket és időbeli lefutásukat.